dilluns, 14 de març del 2011

Carta de suport a l'SCAI dels voluntaris

El passat mes de febrer els voluntaris de l'SCAI van fer pública una carta de suport a l'SCAI.

És conegut que la nostra entitat està atravessant una situació econòmica complicada degut a la dificultat d'aconseguir els recursos econòmics necessaris per cobrir les despeses del funcionament diari. A més, algunes ajudes concedides l'any 2009 i 2010 encara no s'han pogut cobrar, cosa que dificulta molt la gestió econòmica.

Des de l'any passat vam aplicar mesures d'estalvi del consum elèctric i de telefonia. Vam iniciar una campanya de simpatitzants i vàries activitats solidàries. Gràcies a la col·laboració de moltes persones vam recollir uns 10.000€ de donatius.

Per poder tancar l'any sense dèficit i continuar treballant durant el 2011 vam presentar una sol·licitud d'ERO (expedient de regulació d'ocupació) al Departament de Treball de la Generalitat. L'ERO va entrar en vigor a partir de mitjans del mes de novembre de 2011. Significa que els 5 treballadors de l'SCAI estan dos dies per setmana a l'atur. Malgrat això, el volum de feina és el mateix i mantenir el servei en condicions dignes exigeix uns esforços extraordinaris.

Comptem amb el suport econòmic important de l'Ajuntament de Sabadell. Altres institucions i entitats també ens ajuden, igual que algunes empreses i persones particulars. Però ens falten recursos per cobrir les despeses. Creiem que cap dels nostres programes és prescindible ja que estan basats en necessitats bàsiques dels usuaris. Cal una infraestructura fixa mínima que no pot dependre només de voluntaris/ies. Les despeses de lloguer, llum, telèfon i material d'oficina són bàsiques per al funcionament diari i no podem prescindir d'elles.

La carta de suport dels voluntaris planteja aquesta qüestió i demana a totes les persones interessades que reflexionin sobre quina sortida podria tenir una entitat com l'SCAI que està fent un servei a una part important de la població de Sabadell i que alhora treballa a favor de la convivència i la cohesió social. A continuació publiquem aquesta carta:

SCAI – Servei Ciutadà d’Acolliment als Immigrants de Sabadell


Som un grup de voluntaris que dediquem unes hores del nostre temps a l’SCAI, una ONG que des de fa 17 anys desenvolupa tasques d’acollida i atenció a l’immigrant. Aquesta tasca és molt valuosa ja que s’atén a immigrants sense recursos que desconeixen la mecànica administrativa del país. L’SCAI els hi ofereix assessorament i suport en qüestions fonamentals per a la seva inclusió social: tràmits d’estrangeria (permís de residència i treball) i altres qüestions bàsiques com l’acollida de persones sense sostre, les tramitacions administratives de tot tipus (empadronament, l’accés a l’assistència sanitària, l’accés a l’educació i la formació, la seguretat social i el treball). El personal de l’SCAI, a més d’estar molt ben preparat, és multilingüe i això fa que l’acollida sigui efectiva. La persona és l’eix central dels diferents programes de l’SCAI.


Els voluntaris cooperem en diferents assistències: recepció, feines d'arxiu, oficina i classes de català i castellà. L’idioma és fonamental per a qualsevol persona que vulgui integrar-se a la nostra societat. Les classes es fan en un nivell molt bàsic i en una atmosfera d'acollida humana. També hi ha els “amics lingüístics” que acompanyen als nouvinguts per accelerar el procés. Gràcies al contacte diari amb els emigrants, nosaltres ens enriquim, coneixem noves cultures i podem valorar les diferencies. Ens sentim gratificats perquè d’ells rebem més que el que nosaltres donem.


Si us fem arribar aquest comunicat és perquè estem molt preocupats per la situació econòmica de l' SCAI que és molt precària. En plena crisi, veu minvar subvencions d’entitats i administracions. La situació és tan preocupant fins al punt que l'SCAI s'ha vist obligat a presentar davant el Departament de Treball un expedient de regulació d’ocupació, la qual cosa representa que els horaris d’atenció disminueixen precisament quan la demanda encara és més nombrosa. I planeja l'amenaça d'un tancament no gaire llunyà si no es soluciona la qüestió econòmica.


Volem fer una crida a tota la ciutadania i, de manera especial, demanar una major atenció a les institucions públiques. No us fa l'efecte que hi hauria d’haver unes subvencions fixes als pressupostos per tal que ONGS com l’SCAI poguessin continuar la seva labor i no acabar tancant? Sempre han de patir la crisi els que més ho necessiten i que no són els que l’han creada? A més, l’SCAI no tan sols fa una important labor d’ajut i orientació als nouvinguts, sinó que també treballa per la cohesió social, una tasca més necessària i més prioritària que mai en els temps actuals de crisi. Com a voluntaris ens sentim que formem part d’un projecte solidari de ciutat. En aquests últims anys s'ha anat formant una xarxa nombrosa de voluntariat que, amb il•lusió, ha potenciat la capacitat de resposta de l'entitat.


Si desapareix l’SCAI, desapareix UN MODEL DE SERVEI UNITARI D'ENTITATS, ON SABADELL ÉS CAPDAVANTER, AL SERVEI DE LES NECESSITATS DE LES PERSONES. Sabadell, 11 de gener de 2011





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada