dimarts, 15 de novembre del 2011

La Caminada Solidària.... i l'SCAI

A continuació podeu llegir un comunicat de la junta directiva de l'SCAI sobre la situació crítica que està atravessant l'SCAI:


La Caminada i .... l’SCAI

La 2a Caminada de Sabadell per la inclusió social, organitzada per ActuaVallès, Càritas, Lliga dels Drets dels Pobles, Drapaires d’Emaús i l’SCAI, ens ha de servir per deixar clara la necessitat urgent d’ajudar les persones amb dificultats i, sovint, un bon camí per fer-ho és a través d’organitzacions socials que precisen de la col·laboració de tots, des d’institucions públiques a cadascun dels homes i dones que volem ajudar a construir una societat més justa, lliure i democràtica. És també per això que la Junta de l’SCAI us volem informar de:

Any 1993. Un grup de ciutadans i ciutadanes animen a les entitats de les que en són socis o afiliats a crear una plataforma per atendre als estrangers immigrants que anaven arribant a la ciutat, tenint el record encara recent d’haver viscut la immigració interior o l’emigració.

Any 1998. Es constitueix formalment SCAI, que ja actuava des de 1993. per acollir, assessorar i acompanyar en el possible a tots els estrangers immigrants, esdevenint de fet un servei públic i obert de la ciutat, en acord i conveni amb l’Ajuntament, esdevenint un punt de referència molt important per a la població immigrada.

Any 2003. L’increment d’immigrants sense sostre, sense connexió social o familiar, fa que Drapaires d’Emaús iniciï el programa d’acollida temporal en la seva seu. La Fundació Bofill, primer, i posteriorment l’Ajuntament de Sabadell, hi donen ple suport. Per manca de recursos econòmics s’acabarà el 31-12-2011, perdent-se l’acolliment i els tres llocs de treball que hi van lligats.

Any 2005. S’inicia el programa “SCAI cap enfora”, organitzant xerrades a col·lectius, associacions i escoles per informar i sensibilitzar amb la finalitat de promoure una bona convivència ciutadana.

Any 2007. Per un millor servei, l’SCAI s’instal·la al local de lloguer del carrer de Ferran Casablancas 72.

L’SCAI el componen Càritas de Sabadell, Comissió Catalana d’Ajuda als Refugiats-CEAR, Drapaires d’Emaús, Lliga dels Drets dels Pobles i els sindicats comarcals de CCOO i UGT i un equip de 5 treballadors i més de 35 voluntaris.

L’SCAI ha atès, en els darrers cinc anys una mitjana anual de 18.700 visites. En tots els anys ha pogut, no sense dificultats, tancar els exercicis sense dèficits important gràcies al suport majoritari de l’Ajuntament de Sabadell així com de la Generalitat, d’institucions, fundacions i ciutadans simpatitzants.
L’SCAI porta a terme l’assessoria jurídica que creiem no es pot separar de l’acompanyament. La inserció i integració dels immigrants passa necessàriament per la resolució de la seva situació administrativa però el servei no consisteix només en informar sobre els tràmits administratius sinó en assessorar a fons, acompanyar, defensar, escoltar a les persones, derivar, etc. Arran d’aquest programa hi van totes les altres accions de l’SCAI (acollida lingüística de català i castellà, consultes, curriculums, ...) i les derivacions oportunes. Com ho han expressat molts usuaris, l’acció de l’SCAI repercuteix directament en la cohesió social, ja que qui se sent ben acollit s’integra més fàcilment.
Tardor de 2011. Per la crisi i canvis d’enfocament municipal, l’Ajuntament decideix posar a concurs (del que no en coneixem les bases) el servei d’assessorament jurídic, segregant-lo de la resta de serveis duts a terme per l’SCAI. Per altra part, dos socis de l’SCAI, CCOO i UGT, es plantegen deixar l’entitat.

L’SCAI entra en zona de risc si perd l’assessoria legal i no obté d’altres recursos, per continuar la tasca feta per 40 persones (5 de plantilla i més de 35 voluntaris), atenent persones immigrades.

Previsió pel 2 de gener de 2012? Tancament, acomiadament dels treballadors, dissolució de l’associació, pèrdua del punt de referència pels immigrants?

Les entitats que formem l’SCAI creiem fermament que no es pot perdre l’experiència de 18 anys de treball i volem continuar ajudant a fer possible wl manteniment d’un servei als immigrants que creiem necessari per construir la societat de Sabadell i de Catalunya, de tots i totes, sense exclusions per raó d’origen, llengua, cultura, opció política o economia.

Us demanem ajut a tots, ciutadans i ciutadanes, i a l’Ajuntament format també per ciutadans i ciutadanes.

LA JUNTA DE L’SCAI / Sabadell, 12 de novembre de 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada