dimarts, 31 d’agost del 2010

El Tribunal Suprem anul·la gran part del Reial Decret 240/2007 que regula la residència dels familiars de comunitaris

El 27 d'abril de 2007 les associacions Asociación Pro Derechos Humanos de Andalucía i Andalucía Acoge van interposar un recurs del contenciós-administratiu davant el Tribunal Suprem contra el RD 240/2007 que regula la residència i la lliure circulació dels ciutadans comunitaris i els seus familiars no comunitaris. La sentència, dictada l'1 de juny de 2010, anul·la molts articles del RD 240/2007, que és la transposició de la Directiva Europea 2004/38/CE, reguladora de la residència i la lliure circulació dels ciutadans de la UE i els seus familiars.
La sentència equipara els familiars no comunitaris d'espanyols als familiars no comunitaris de qualsevol ciutadà comunitari resident a Espanya. Això vol dir que a partir de la publicació de la sentència al BOE s'acabarà la gran injustícia del reagrupament dels pares d'espanyols. Fins ara, si un espanyol (per exemple, un espanyol d'origen bolivià) volia reagrupar els seus pares no comunitaris, havia de complir els difícils requisits del règim general. En canvi, a modo d'exemple, un francès resident a Espanya que volia reagrupar la seva mare marroquina ho podia fer segons el règim comunitari, que és quasi automàtic!
La sentència també anul·la alguns articles del RD 240/2007 que vulneren drets previstos a la Directiva Europea:
- Els fills majors de 21 anys reagrupats i els ascendents (pares) reagrupats podran treballar: un dret previst a la Directiva però no reconegut pel RD.
- La separació legal dels cònjuges no comporta la pèrdua del dret de residència del cònjuge no comunitari, només el divorci (tal com preveu la Directiva).
- La defunció del familiar comunitari no comporta la pèrdua de la residència comunitària.
- Si la parella (un comunitari i un no comunitari) està inscrita a qualsevol registre oficial de parelles de fet d'un estat membre de la Unió Europea, la parella no comunitària té dret a la residència com a familiar de comunitari.
Perquè la sentència produeixi efecte s'ha d'esperar la seva publicació al BOE de la que estarem pendents i informarem de seguida quan s'hagi publicat.
Resum de la sentència: http://www.scaisabadell.info/4.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada